Studieloopbaan BBL
.
Wat is studieloopbaanbegeleiding?
Het doel van studieloopbaanbegeleiding (SLB) is om ervoor te zorgen dat je studie zo goed mogelijk loopt. Ook ontwikkel je vaardigheden (zoals zelfsturing, plannen, samenwerken, enzovoort), zodat je goed voorbereid bent op je loopbaan en/of vervolgstudie.
Je krijgt een studieloopbaanbegeleider (SLB-er) toegewezen. Dit is jouw aanspreekpunt. Samen met deze SLB-er volg je je studievoortgang, je beroepsontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Ook je talenten, mogelijkheden voor persoonlijk maatwerk, motivatie, verzuim of eventuele vragen/problemen kun je bespreken met je SLB-er. Voor specifieke loopbaan-, zorg-, en beroepsvragen kan de SLB-er je doorverwijzen naar andere deskundigen.
Werken aan de LOB-competenties
Een van de belangrijkste dingen is dat je vaardigheden aanleert om een leven lang te leren, flexibel en wendbaar te zijn. Hierdoor ben je voorbereid op het werken in een veranderende arbeidsmarkt. Bij SLB werk je daarom aan de ontwikkeling van een goede studie- en beroepshouding en de volgende loopbaancompetenties:
- Motievenreflectie (Waarom doe ik dingen? Ontdek je passie).
- Kwaliteitenreflectie (Waar ben ik goed in? Ontdek je talent).
- Werkexploratie (Hoe werk ik? Ontdek je werkplek).
- Loopbaansturing (Hoe stuur ik mijn studie/loopbaan? Zelf aan zet).
- Netwerken (Wie kunnen mij helpen? In gesprek met…).
Positieve gezondheid
Bij SLB en in het onderwijs brengen we je de uitgangspunten van ‘positieve gezondheid’ over. Je leert omgaan met de uitdagingen van het leven. Dit kunnen lichamelijke, emotionele of sociale uitdagingen zijn (zie afbeelding rechts). Je wordt geholpen bij het nemen van de regie (verantwoordelijkheid) over alles wat op je pad komt.
SLB gesprekken
Gedurende je opleiding vinden er minimaal 3 gesprekken plaats om je voortgang te bespreken. Deze gesprekken duren maximaal 15 minuten en bereid je voor met behulp van je opgebouwde (E) portfolio. Hierin verzamel je alle bewijsstukken die relevant zijn voor je opleiding. Onderdelen die er minimaal in horen te zitten zijn:
- C.V.
- Verslagen van studievoortgangsgesprekken.
- Formatieve toetsen
- Beoordelingen van de BPV
- Trainingen/studiedagen.
- Reflectieverslagen (op lessen, stage-ervaringen).
- Oefenopdrachten
- Burgerschapsdossier
- Eventueel persoonlijke interesses, denk aan een artikel uit een vakblad wat voor jou betekenis heeft.
- Enzovoort.
- Het portfolio is gestructureerd en taalkundig verzorgd.
De planning van de gesprekken ontvang je tijdens de les.
De lessen
De SLB lessen zitten verweven in de WAD lessen. Daarnaast zijn er een paar verplichte onderdelen die afgerond moeten worden. Een keer per 20 weken vindt een voortgangsgesprek plaats. Dit gesprek bereid je voor met behulp van je opgebouwde portfolio met daarin je resultaten. Dit portfoliolever je in via onderstaande inleverknop. De planning van de gesprekken vind je eveneens onderaan.
Het tweede verplichte onderdeel is je burgerschapsdossier die je zelf dient te maken. In onderstaande link vind je alle informatie die je hiervoor nodig hebt. Tip: begin hier op tijd aan.
Welke onderdelen moet je voor SLB afronden
Planning gesprekken
|
Inlevermap portfolio
|
Burgerschap 27 jaar en ouder
|
Inlevermap burgerschapsdossier
|