Nederlands

.

Waar gaan we het over hebben?

.


Het vak Nederlands, waarom?
In alle beroepen in de gezondheidszorg is taal ontzettend belangrijk. Denk aan
de communicatie met:

  • leidinggevenden
  • patiĆ«nten/ cliĆ«nten
  • collega's

Je zult door middel van taal samenwerken met deze mensen. Je moet vergaderen, overleggen, zaken bespreken, plannen en rapporteren. Hoe beter je bent in taal, hoe minder kans op fouten in de communicatie.
Je leert door middel van taal. Je krijgt lesmateriaal, er worden zaken mondeling uitgelegd. Je moet opdrachten en instructies lezen en uitvoeren. Ook bij je toetsen en examens krijg je te maken met taal. In 2010 is besloten door de regering dat er een verbeteractie komt om het taalniveau van de Nederlanders omhoog te brengen. Het gevolg daarvan is dat Nederlands in het mbo een verplicht vak is, met verplichte examens.

Het vak Nederlands, de opbouw
De eerste twee jaar van je opleiding krijg je Nederlands. We werken in het eerste jaar met leerwerkboek A van Deviant. Het leerwerkboek is opgebouwd uit vier thema's.

Thema 1: Sociale media
Thema 2: Vrije tijd
Thema 3: Lifestyle
Thema 4: Werken

Elk thema is ingedeeld in zes hoofdstukken. Elk hoofdstuk kun je herkennen aan een eigen kleur.

Hoofdstuk 1 Lezen
Hoofdstuk 2 Luisteren
Hoofdstuk 3 Taalverzorging
Hoofdstuk 4 Schrijven
Hoofdstuk 5 Spreken
Hoofdstuk 6 Gesprekken voeren

Elke periode bestaat uit acht lesweken. We behandelen niet alle hoofdstukken van het thema. Bekijk per lesweek wat er aan de orde komt. In lesweek acht heb je altijd een formatieve toets.


Wat zijn de eisen?

.

De eisen voor het vak Nederlands staan beschreven in het "Referentiekader taal en rekenen" van de commissie-Meijerink. In dat referentiekader worden vijf deelgebieden genoemd, die je ook steeds ziet terugkomen in de lessen en de examens. Deze vijf deelgebieden zijn: Lezen, Luisteren, Spreken, Schrijven en Gesprekken voeren.

Voor een opleiding op niveau 4 geldt, dat je aan het eind van je opleiding het Nederlands moet beheersen op niveau 3F. Voor een opleiding op niveau 3 geldt, dat je aan het eind van je opleiding het Nederlands moet beheersen op niveau 2F. Op internet kun je vinden wat dat allemaal precies inhoudt. Kijk op  http://taalenrekenen.nl/referentiekader/betekenis/student/ om te zien wat voor jou als mbo-student betekent. Alle onderdelen komen terug in examens.


Examens

Centraal examen
Instellingsexamen
Lezen/ luisteren
Spreken
Gesprekken voeren
Schrijven
1 cijfer
1 deelcijfer
1 deelcijfer
1 deelcijfer
De drie deelcijfers optellen en delen door drie = cijfer instellingsexamen
Cijfer centraal examen en cijfer instellingsexamen bij elkaar optellen en delen door twee = eindcijfer


Planning

Periode 1
Periode 2
Periode 3
Periode 4
Leerjaar 2





Naar boven
/var/www/bib-doktersassistent-davinci.learningmatters.nl