Rekenen
.
Waar gaan we het over hebben?
.
- Hoe laat start mijn les? Hoe laat moet ik dan welke bus hebben? Hoeveel gram meel, milliliter melk en hoeveel eieren heb ik nodig voor het bakken van 20 pannenkoeken? Hoe warm wordt het vandaag? En gaat het nog regenen? Wat doe ik dan aan? Maar ook hoeveel geld heb ik bij me of op mijn rekening staan en kan ik dan nog boodschappen doen?
- Hoeveel milliliter moet ik injecteren? Hoe oud is de patiënt aan de telefoon? Hoe laat plan ik de volgende afspraak?
- Zoals je ziet kom je overal in het dagelijks leven, maar ook in alle beroepen in de gezondheidszorg, rekenen tegen. Het is dus heel belangrijk voor het functioneren in de maatschappij.
- Het rekenexamen 3F is een verplicht onderdeel van elke mbo-opleiding op niveau 4.
- Het rekenexamen is een toets op de computer, met vragen over alle vier domeinen door elkaar.
- Het examen begint met een aantal vragen zonder rekenmachine; bij het tweede deel van het examen is wél een rekenmachine beschikbaar (op het scherm).
- In totaal zijn er 45 vragen; hiervoor heb je 2 uur de tijd.
- Bij alle vragen mag je pen en kladpapier gebruiken.
- Meer informatie en een link naar voorbeeldexamens vind je in de app Centrale Examens (via MyDavinci).
- Vanaf cohort ’22 gaat rekenen meetellen voor de slaag- zak regeling. Dit houdt in dat je voor rekenen minimaal een 5 moet halen, mits Nederlands en Engels een 6 zijn. Anders moet rekenen een 6 zijn.
Wat ga ik hierover leren?
.
- Eerste examengelegenheid
- De eerste aanmelding voor het rekenexamen gebeurt door de rekendocent.
- Meld je rekendocent als je langdurig afwezig bent, bijvoorbeeld vanwege buitenlandstage - je examen kan dan in een volgende periode gepland worden.
- Faciliteiten (extra tijd, rustige afnameplek):
aanvragen bij de examencommissie - Deelname ER-examen, voor studenten met ernstige rekenproblemen:
aanvragen bij de examencommissie
-
Resultaten
- Het resultaat wordt bekendgemaakt via Osiris
- Inzage: zie voorwaarden en procedure in de app Centrale examens (via MyDavinci)
-
Tweede examengelegenheid
- Heb je na je eerste rekenexamen nog geen geldig rekenresultaat (dat wil zeggen: niet verschenen, of resultaat ongeldig)? Dan word je aangemeld voor een herkansing in de volgende periode.
- Heb je wél een cijfer behaald, maar ben je niet tevreden? Dan mag je herkansen. Hiervoor moet je jezelf aanmelden.
- Bij herkansing blijft het hoogst behaalde resultaat staan.
- Je hebt recht op 1 herkansing. Voor een tweede herkansing moet je eerst toestemming vragen aan de examencommissie – dat geldt ook als je om wat voor reden dan ook de eerste twee keer niet aanwezig bent geweest.
BBL is zelfstudie
Aan de start van de opleiding maak je een algemene instaptoets rekenen op de computer, de Rekenscan. Deze rekenscan maak je op het rekenniveau van jouw opleiding. Uit deze scan komt een uitslag. Deze uitslag geeft aan of je op het juiste niveau, een niveau hoger of een niveau lager moet gaan rekenen. Met deze uitslag ga je zelfstandig aan de slag om jouw examen voor te bereiden. Desgewenst ontvang je van de rekendocent informatie op welke manier jij je niveau kunt opschroeven. Het aanschaffen van lesmateriaal valt buiten de opgestelde leermiddelen en komt er dus extra bij.
Huiswerk
.
Op it's Learning staan verschillende powerpoints, waarmee je het rekenen kunt voorbereiden. Deze vind je onder de verschillende domeinen.
It's Learning